Przepyszne ciasto z rabarbarem i wiśniami, z waniliową kruszonką. Dopóki rabarbar jest dostępny, dopóty warto skusić się i upiec to ciasto. Tym bardziej, że jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Najlepsze jeszcze ciepłe, pychotka 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 k. tłuszczu (dałam 1 szkl. oleju słonecznikowego)
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (domowy)
- 3 łyżki śmietany 18%
ponadto:
- 5 łodyg rabarbaru
- słoik wypestkowanych wiśni
Kruszonka
- 1 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru waniliowego domowego (jeśli go nie mamy, to 0,5 szkl. cukru plus cukier waniliowy)
- 2 pełne łyżki masła (roztopić w mikrofali)
Wykonanie kruszonki:
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać roztopione masło i wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły. Palcami uformować kruszonkę, schłodzić w lodówce.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, zdjąć wewnętrzną jego skórkę i pokroić w 2 cm kawałki, jeśli jest gruby, przeciąć go na pół lub na trzy części. Wypestkowane wiśnie odsączyć z soku.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, zmiksować do połączenia składników. Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta ułożyć pokrojony rabarbar i wypestkowane wiśnie. Posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 170°C.
Prócz ciasta na blasze upiekłam ciasto w dwóch ceramicznych kokilkach. Przed nałożeniem ciasta wysmarowałam je masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto upiekło się w nich wybornie i do tego super się z nich wyjada, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Mniam 🙂