Kompot z rabarbaru

Pamiętacie te smaki dzieciństwa? Dziś mało kto gotuje kompoty. Przyznam, że wyłamuję się z tego stereotypu. Bardzo często gotuję owocowe pyszności. Dobrze schłodzony kompot z rabarbaru świetnie gasi pragnienie w takie dni, jak dzisiejszy. Gotujmy więc kompoty, bo z nimi obiad lepiej smakuje 😉

W zależności od pory roku, gotuję kompoty ze świeżych lub mrożonych owoców, a w razie czego zawsze gotowe do spożycia stoją w spiżarni. Od kiedy sięgnę pamięcią rabarbar zawsze rósł w ogrodzie przy rodzinnym domu. Teraz rośnie i w moim ogrodzie.

Rabarbar należy umyć. Zdjąć wewnętrzną skórkę z rabarbaru (pokazane na zdjęciu powyżej w prawym górnym rogu). Pokroić go na 2-3 cm kawałki, przepłukać i odsączyć.W garnku zagotować wodę i włożyć rabarbar do wrzątku. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, do całkowitego rozgotowania. W trakcie gotowania kompot posłodzić cukrem do smaku. Ugotowany kompot z rabarbaru dobrze schłodzić.

Smak dzieciństwa… 🙂

Na przełomie maja/czerwca rabarbar jest młody i najlepszy do konsumpcji. W tym czasie warto skusić się i upiec również z niego szybkie ciasto z rabarbarem:

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *