Kto z Was gotuje kompot do obiadu? Rączki w górę! Nikt? Jak to? Ja gotuję prawie codziennie 🙂 bo nie ma to jak podać do obiadu pyszny, jesienny kompot.
Tak niewiele potrzeba, aby ugotować pyszny kompocik. Wystarczy obrać i pokroić (umyć) kilka jabłek na drobno (kroję na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cztery). Zagotować w garnku wodę i do gotującej dodać pokrojone jabłka, dosłodzić do smaku.
Oczywiście na kompot nadają się każde jabłka, ale najlepsza jest antonówka, super się rozgotowuje, a kompocik z niej jest wspaniały.
Również pyszny jest kompot wieloowocowy z jabłek, gruszek i śliwek. Jest wiele możliwości na ugotowanie owocowego kompotu, w zależności od przewagi dodawanych owoców. Może być z jabłek z dodatkiem kilku śliwek lub z samych gruszek (do samych gruszek należy dodać 2-3 goździki). Można do kompotu z jabłek dodać kilka winogron. Może być również kompot z samych śliwek.
Więc gotujcie kompociki na zdrowie 😀