Świąteczna szynka w kefirowej marynacie

Szynka w kefirowej marynacie świetnie sprawdzi się na świątecznym, wielkanocnym stole. Pyszna będzie upieczona w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku, ale równie dobrze można ją przygotować w szynkowarze. Podać ją można na zimno do wielkanocnego śniadania lub pokrojoną w grubsze plastry na ciepło, do świątecznego obiadu. Warta wypróbowania, bo jej smak jest wyśmienity. Polecam! 🙂

Przypomnienie:

Dziś jest odpowiedni moment, na sporządzenie zakwasu żuru, aby w sobotę ugotować z niego pyszny domowy żurek na wielkanocne śniadanie.

Dla zapominalskich: ostatni dzwonek na wysianie rzeżuchy!

Przepis i wykonanie szynki w kefirowej marynacie:

  • 1 – 1.5 kg szynki wieprzowej (tzw. myszki)

Marynata:

  • 1/3 szkl. octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki kefiru lub zamiennie jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 szczypty tymianku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 8-10 ziaren jałowca

 

ponadto:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • odrobina suszonej papryki
  • opcjonalnie: połowa kwaskowatego jabłka (szara reneta) startego na tarce na grubych oczkach

Wykonanie:

Mięso obmyć, osuszyć i włożyć do żaroodpornego naczynia. Ziele angielskie utłuc w moździerzu, a jałowiec drobno posiekać. Z powyższych składników przygotować marynatę. Mięso polać marynatą i patyczkiem do szaszłyka, ostrą końcówką nakłuwać miejsce przy miejscu. Następnie szynkę dobrze wymasować, aby do wnętrza wchłonęła marynatę. Wstawić do lodówki. W trakcie marynowania mięso kilkakrotnie nakłuwać patykiem do szaszłyka i masować. Marynować około 24 godzin. Przed wstawieniem szynki (w pozostałej marynacie) do piekarnika obsypać drobno pokrojonym czosnkiem, cebulą i odrobiną suszonej papryki. Na końcu można dodać wokół niej starte jabłko. Zapiekać 1,5 godziny w temp. 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie wyjąć szynkę z naczynia i włożyć do lodówki, dla dobrego schłodzenia.

Pozostały sos śmiało można użyć do obiadu, delikatnie zaciągając go śmietanką, oczywiście jak kto lubi.

Szynkę przyrządzoną według powyższej receptury polecam także do parzenia w szynkowarze.

Po czasie marynowania mięso wyjąć z marynaty. Szynkę umieścić we woreczku i włożyć do szynkowaru. Zapakowany szynkowar włożyć do wysokiego garnka i podgrzać wodę do 85°C. Parzyć szynkę około 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania wody. Po upływie wskazanego czasu wyjąć szynkowar i wystudzić. Wystudzony włożyć na noc do lodówki. Nazajutrz wyjąć szynkę z szynkowara.

Przepis na marynatę zaczerpnięty z bloga Domogród.

Szyneczka jest wyśmienita i co najważniejsze, 100% mięsa w mięsie i bez zbędnej chemii 🙂

Życzę pyszności na świątecznym stole!

Smacznego! 🙂