Szynka w kefirowej marynacie świetnie sprawdzi się na świątecznym, wielkanocnym stole. Pyszna będzie upieczona w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku, ale równie dobrze można ją przygotować w szynkowarze. Podać ją można na zimno do wielkanocnego śniadania lub pokrojoną w grubsze plastry na ciepło, do świątecznego obiadu. Warta wypróbowania, bo jej smak jest wyśmienity. Polecam! 🙂
Przypomnienie:
Dziś jest odpowiedni moment, na sporządzenie zakwasu żuru, aby w sobotę ugotować z niego pyszny domowy żurek na wielkanocne śniadanie.
Dla zapominalskich: ostatni dzwonek na wysianie rzeżuchy!
Przepis i wykonanie szynki w kefirowej marynacie:
- 1 – 1.5 kg szynki wieprzowej (tzw. myszki)
Marynata:
- 1/3 szkl. octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy
- 2-3 łyżki kefiru lub zamiennie jogurtu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- szczypta suszonego rozmarynu
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2-3 szczypty tymianku
- szczypta czarnego pieprzu
- 8-10 ziaren jałowca
ponadto:
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- odrobina suszonej papryki
- opcjonalnie: połowa kwaskowatego jabłka (szara reneta) startego na tarce na grubych oczkach
Wykonanie:
Mięso obmyć, osuszyć i włożyć do żaroodpornego naczynia. Ziele angielskie utłuc w moździerzu, a jałowiec drobno posiekać. Z powyższych składników przygotować marynatę. Mięso polać marynatą i patyczkiem do szaszłyka, ostrą końcówką nakłuwać miejsce przy miejscu. Następnie szynkę dobrze wymasować, aby do wnętrza wchłonęła marynatę. Wstawić do lodówki. W trakcie marynowania mięso kilkakrotnie nakłuwać patykiem do szaszłyka i masować. Marynować około 24 godzin. Przed wstawieniem szynki (w pozostałej marynacie) do piekarnika obsypać drobno pokrojonym czosnkiem, cebulą i odrobiną suszonej papryki. Na końcu można dodać wokół niej starte jabłko. Zapiekać 1,5 godziny w temp. 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie wyjąć szynkę z naczynia i włożyć do lodówki, dla dobrego schłodzenia.
Pozostały sos śmiało można użyć do obiadu, delikatnie zaciągając go śmietanką, oczywiście jak kto lubi.
Szynkę przyrządzoną według powyższej receptury polecam także do parzenia w szynkowarze.
Po czasie marynowania mięso wyjąć z marynaty. Szynkę umieścić we woreczku i włożyć do szynkowaru. Zapakowany szynkowar włożyć do wysokiego garnka i podgrzać wodę do 85°C. Parzyć szynkę około 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania wody. Po upływie wskazanego czasu wyjąć szynkowar i wystudzić. Wystudzony włożyć na noc do lodówki. Nazajutrz wyjąć szynkę z szynkowara.
Przepis na marynatę zaczerpnięty z bloga Domogród.
Szyneczka jest wyśmienita i co najważniejsze, 100% mięsa w mięsie i bez zbędnej chemii 🙂
Życzę pyszności na świątecznym stole!
Smacznego! 🙂