Proponuję wykonanie domowego zakwasu na żurek. Nic trudnego, każdemu na pewno uda się ugotować na nim pyszny swojski żurek.
Składniki:
- 6 łyżek mąki żytniej razowej
- 1 l wody przegotowanej letniej
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
Do wyparzonego słoika wsypać 6 łyżek mąki żytniej razowej, wlać letniej, przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Dorzucić 3 zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Słoik nakryć kilkakrotnie złożoną gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Trzeciego dnia należy wyjąć ząbki czosnku z zakwasu.
Czwartego dnia lub następnego można gotować już na zakwasie pyszny swojski żurek.
Zapraszam 🙂