Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Proponuję wykonanie domowego zakwasu na żurek. Nic trudnego, każdemu na pewno uda się ugotować na nim pyszny swojski żurek.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej razowej
  • 1 l wody przegotowanej letniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe

 

Wykonanie:

Do wyparzonego słoika wsypać 6 łyżek mąki żytniej razowej, wlać letniej, przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Dorzucić 3 zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Słoik nakryć kilkakrotnie złożoną gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Trzeciego dnia należy wyjąć ząbki czosnku z zakwasu.

Czwartego dnia lub następnego można gotować już na zakwasie pyszny swojski żurek.

Zapraszam 🙂