Dziś u mnie na obiad żurek. Zakwas, który nastawiłam kilka dni temu, był już gotowy do przyrządzenia zupy. Polecam, bo zupa wyszła wyśmienita!
Składniki:
- zakwas żurowy
- 3 białe kiełbaski
- 3 kiełbaski śląskie lub inna chuda wędlina
- plaster boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- garść majeranku
- śmietana 30%
- sól i pieprz do smaku
ponadto:
- ziemniaki pokrojone w kosteczkę
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do wrzątku włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu, aż kiełbasa będzie miękka. Cebulę, boczek, kiełbasę śląską i obgotowaną białą kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i zrumienić go, następnie dodać pokrojone wędliny i cebulę. Wszystko z patelni dodać do gotującej się wody z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i chwilę pogotować. Do zupy dodać zakwas żurowy i zagotować. Zaciągnąć zupę śmietanką, dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Podawać z połówkami jajek.
Do gotującej się zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zupa będzie wówczas bardziej treściwa.
Żurek wyszedł wyśmienity. Polecam! 🙂