Jesień to czas, gdzie na straganach górują gruszki, jakie kto lubi – od klapsów po konferencje, itp. Dziś do popołudniowej, niedzielnej kawy polecam wyśmienity sernik z gruszkami.
Przepis na kruche ciasto znajdziesz tutaj.
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1 kg twarogu we wiaderku (dodałam jeszcze 25 dag niemielonego twarogu)
- 1 szk. cukru
- 4 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- paczka płatków migdałowych
- 25 g masła
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Według przepisu zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180°C.
Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i polać sokiem z cytryny, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, zmiksować. Dodać budyń, połowę płatków migdałowych i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Wlać masę na podpieczony spód ciasta, nałożyć cząstki gruszek, lekko je wcisnąć w masę, posypać resztą płatków migdałowych i położyć wiórki masła. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.
Miłej niedzieli 😉