Dziś goszczą u mnie placki ziemniaczane. Można je przygotować na słodko, słono lub ostro, lecz te tradycyjne, na słodko mają u nas największe wzięcie i właśnie dziś je smażę 🙂
Składniki:
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- cukier do posypania placków
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce lub przetrzeć robotem, przez sito przeznaczone do tarcia ziemniaków (od dłuższego czasu korzystam z tej opcji robota – idę już na łatwiznę, hihi). Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę i sól. Wymieszać łyżką kilka razy do połączenia wszystkich składników. Gotowe. Teraz na rozgrzanym tłuszczu na patelni kłaść łyżką cieniutkie placuszki i smażyć je na rumiano z obu stron.
Posypać cukrem i zajadać się, kto ile może 😉
Smacznego 🙂