Drożdżowe racuchy z jabłkami świetnie nadają się na podwieczorek, ale równie dobrze sprawdzą się jako słodki obiadek. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z którego korzystam co najmniej ćwierć wieku… 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 2 szkl. mleka
- szczypta soli
- 2-3 jabłka starte na plasterki
ponadto:
- cukier puder lub konfitury domowej roboty
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i mąki, zalać szklanką letniego mleka. Rozczyn drożdżowy odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na plasterki.
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto zmiksować łopatkami do ciężkich ciast, do połączenia się składników. Dodać plasterki jabłek, wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości. Łyżkę zanurzać w kubku z wrzątkiem i nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć na talerz usmażone racuszki i posypać cukrem pudrem lub jak kto lubi, nałożyć porcję domowej konfitury.
Smacznego! 🙂