Jak zrobić placek po cygańsku?

Dziś na obiad szybkie i nieskomplikowane, a zarazem sycące danie – placek po cygańsku. Zwłaszcza wówczas, gdy mamy wcześniej przyrządzony gulasz, a najlepiej z poprzedniego dnia. Wystarczy bowiem pokroić warzywa, usmażyć i następnie połączyć je z gulaszem. Przygotować placki ziemniaczane, przełożyć gulaszem i… tylko się zajadać. Smacznego 🙂

Zobacz przepis na placki ziemniaczane.

Przygotować ciasto na placki ziemniaczane według podanego przepisu.
Smażyć rumiane placki wielkości patelni.

Zobacz przepis na gulasz.

Warzywa na patelnię:

  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz

ponadto:

  • gęsta śmietana 18%
  • szczypiorek

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę marchew, czerwoną paprykę i ogórki kiszone. Gdy warzywa będą miękkie dodać pieczarki i wszystko wymieszać. Połączyć z wcześniej przygotowanym gulaszem, doprawić do smaku.

Na usmażony rumiany placek ziemniaczany nałożyć gulasz, przełożyć go na pół, polać gęstą śmietanką i posypać szczypiorkiem.

Smacznego 😉