Dziś na obiad szybkie i nieskomplikowane, a zarazem sycące danie – placek po cygańsku. Zwłaszcza wówczas, gdy mamy wcześniej przyrządzony gulasz, a najlepiej z poprzedniego dnia. Wystarczy bowiem pokroić warzywa, usmażyć i następnie połączyć je z gulaszem. Przygotować placki ziemniaczane, przełożyć gulaszem i… tylko się zajadać. Smacznego 🙂
Zobacz przepis na placki ziemniaczane.
Przygotować ciasto na placki ziemniaczane według podanego przepisu.
Smażyć rumiane placki wielkości patelni.
Zobacz przepis na gulasz.
Warzywa na patelnię:
- 2 marchewki
- 2 ogórki kiszone
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
ponadto:
- gęsta śmietana 18%
- szczypiorek
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę marchew, czerwoną paprykę i ogórki kiszone. Gdy warzywa będą miękkie dodać pieczarki i wszystko wymieszać. Połączyć z wcześniej przygotowanym gulaszem, doprawić do smaku.
Na usmażony rumiany placek ziemniaczany nałożyć gulasz, przełożyć go na pół, polać gęstą śmietanką i posypać szczypiorkiem.
Smacznego 😉