Szybką pizzę ze świeżą bazylią zrobiłam na Międzynarodowy Dzień Pizzy 🙂
Na początku przygotować 0,5 kg pieczarek – pokroić je w plasterki, kilkukrotnie wypłukać, odsączyć na sitku i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (daję masło). W trakcie smażenia doprawić pieczarki solą i pieprzem. Do pieczarek można dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę ją podsmażyć.
- 0,5 kg pieczarek
- 1-2 cebule
- świeżą bazylię do dekoracji
Składniki ciasta:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szkl. letniej przegotowanej wody
- 2-3 łyżki oliwy (oleju)
ponadto:
- 300 g sera
Wykonanie ciasta:
Do mąki rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, wlać szklankę letniej wody i oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto na gładką masę. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotować pozostałe składniki – pokroić szynkę (lub inną wędlinę), zetrzeć ser na tarce i zrobić sos pomidorowy.
Składniki sosu pomidorowego:
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/4 szkl. oliwy (oleju)
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, oregano, bazylia suszona lub inne przyprawy według upodobań smakowych
Wykonanie sosu pomidorowego:
Wymieszać wszystkie składniki na jednolity sos.
Wykonanie pizzy:
Ciasto rozłożyć na dużej blasze od piekarnika. Nanieść cały sos pomidorowy, nałożyć 1/3 startego sera, na to rozłożyć szynkę, pieczarki (lub według upodobań). Blachę z pizzą włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 min. Po tym czasie pizzę wyjąć, rozłożyć pozostałą część sera i ponownie włożyć na 5 min do piekarnika, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci.
Pizzę udekorować świeżo posiekaną bazylią.
Smacznego! 😀