Szybka pizza na Dzień Pizzy

Szybką pizzę ze świeżą bazylią zrobiłam na Międzynarodowy Dzień Pizzy 🙂

Na początku przygotować 0,5 kg pieczarek – pokroić je w plasterki, kilkukrotnie wypłukać, odsączyć na sitku i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (daję masło). W trakcie smażenia doprawić pieczarki solą i pieprzem. Do pieczarek można dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę ją podsmażyć.

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1-2 cebule
  • świeżą bazylię do dekoracji

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. letniej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki oliwy (oleju)

ponadto:

  • 300 g sera

Wykonanie ciasta:

Do mąki rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, wlać szklankę letniej wody i oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto na gładką masę. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia.

Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotować pozostałe składniki – pokroić szynkę (lub inną wędlinę), zetrzeć ser na tarce i zrobić sos pomidorowy.

Składniki sosu pomidorowego:

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szkl. oliwy (oleju)
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, oregano, bazylia suszona lub inne przyprawy według upodobań smakowych

Wykonanie sosu pomidorowego:

Wymieszać wszystkie składniki na jednolity sos.

Wykonanie pizzy:

Ciasto rozłożyć na dużej blasze od piekarnika. Nanieść cały sos pomidorowy, nałożyć 1/3 startego sera, na to rozłożyć szynkę, pieczarki (lub według upodobań). Blachę z pizzą włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 min. Po tym czasie pizzę wyjąć, rozłożyć pozostałą część sera i ponownie włożyć na 5 min do piekarnika, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci.

Pizzę udekorować świeżo posiekaną bazylią.

Smacznego! 😀