Od dłuższego czasu chodziła za mną myśl o upieczeniu właśnie tej szarlotki 🙂 Udała się wyśmienicie, jedna z lepszych. Zachęcam do upieczenia, jej wykonanie jest dziecinnie proste, a z dodatkiem kleksa bitej śmietany, to po prostu niebo w gębie 🙂
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 k. schłodzonego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (domowy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na czas przygotowania musu jabłkowego włożyć do lodówki. Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec przez 15 minut w temp. 150°C.
Składniki na mus jabłkowy:
- 1,5 kg obranych jabłek, pokrojonych na cząstki i podgotowanych na mus lub litrowy słoik musu jabłkowego
- 4 jabłka obrane i starte na tarce (lekko odcisnąć sok)
- kubek rodzynek sparzonych wrzątkiem
- 2 opakowania cukru waniliowego (domowy)
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie musu:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
- 0,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki masła
Palcami wygnieść składniki kruszonki.
Kruszonkę posypać na mus jabłkowy, nałożony na podpieczonym spodzie ciasta, ponownie wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temp. 170°C. Upieczoną szarlotkę można polukrować, ale niekoniecznie.