Szarlotka palce lizać :)

Od dłuższego czasu chodziła za mną myśl o upieczeniu właśnie tej szarlotki 🙂 Udała się wyśmienicie, jedna z lepszych. Zachęcam do upieczenia, jej wykonanie jest dziecinnie proste, a z dodatkiem kleksa bitej śmietany, to po prostu niebo w gębie 🙂

 Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 k. schłodzonego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (domowy)

Wykonanie:

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na czas przygotowania musu jabłkowego włożyć do lodówki. Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiec przez 15 minut w temp. 150°C.

Składniki na mus jabłkowy:

  • 1,5 kg obranych jabłek, pokrojonych na cząstki i podgotowanych na mus lub litrowy słoik musu jabłkowego
  • 4 jabłka obrane i starte na tarce (lekko odcisnąć sok)
  • kubek rodzynek sparzonych wrzątkiem
  • 2 opakowania cukru waniliowego (domowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie musu:

Wszystkie składniki wymieszać.

Kruszonka:

  • 0,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki masła

Palcami wygnieść składniki kruszonki.

Kruszonkę posypać na mus jabłkowy, nałożony na podpieczonym spodzie ciasta, ponownie wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temp. 170°C. Upieczoną szarlotkę można polukrować, ale niekoniecznie.

Udanych wypieków i smacznego 😉