Jak przygotować buraczki na zimę?

Przygotowaliście już zapasy buraczków na zimę? Jeśli nie, to podaję świetny sposób na pyszne buraczki, które można podawać do obiadu, wyśmienite są na ciepło, jak i na zimno. Będą dobrą i szybką przystawką do obiadu. Dobrze mieć je pod ręką, tj. w spiżarni 🙂

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. oleju
  • 1 szk. octu (daję 3/4 szk.)
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Wykonanie:

Buraczki opłukać i ugotować do miękkości. Ostudzone buraczki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na jarzynowych (dużych) oczkach. Ugotować zalewę z cukru, octu i oleju, dodać sól i pieprz. Do gotującej się zalewy wrzucić utarte buraczki i doprowadzić do wrzenia całej masy, często mieszając. Pogotować 10 minut. Gotujące się na małym ogniu buraczki wkładać do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików. Napełniać po kolei słoiki, zakręcać nakrętki i wkładać pod kołderkę (nakryć kocykiem lub grubym ręcznikiem), pozostawić do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek. Wystudzone słoiki z buraczkami wynieść do spiżarni lub piwnicy.

Do tej porcji buraczków można dodać po 1 kg pokrojonej papryki i cebuli, ale u mnie mają wzięcie właśnie takie, jak podałam, bez dodatków.

Zachęcam do przygotowania buraczków z tego przepisu. Do obiadu są wyśmienite, podane na ciepło, jak i na zimno.

Polecam 😉