Ciasta dyniowe często goszczą u mnie na stole i za każdym razem znikają w mig. Dziś babka dyniowa polana musem dyniowo-czekoladowym, mniam 🙂 Zachęcam do jej upieczenia, satysfakcja gwarantowana 😀
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. purée z dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
Ponadto na polewę:
- 1/3 szkl. purée dyniowego (dodatkowo zmiksować blenderem na gładki mus)
- biała czekolada
Wykonanie ciasta:
Zobacz jak zrobić purée z dyni.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera lub robota i zmiksować do gładkiej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą blachy babkowej z kominem. Piec 50-55 minut w 180°C (do tzw. suchego patyczka).
Wykonanie polewy:
Do rondelka włożyć połamaną na kostki białą czekoladę i dodać mus z purée dyniowego. Cały czas mieszając, zagotować.
Upieczoną i wystudzoną babkę polać czekoladowo-dyniową polewą.
Jestem ciekawa, czy udało mi się zarazić Was pieczeniem ciast dyniowych?
Życzę udanych wypieków 😀