Babka dyniowa polana musem dyniowo-czekoladowym

Ciasta dyniowe często goszczą u mnie na stole i za każdym razem znikają w mig. Dziś babka dyniowa polana musem dyniowo-czekoladowym, mniam 🙂 Zachęcam do jej upieczenia, satysfakcja gwarantowana 😀

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. purée z dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu

Ponadto na polewę:

  • 1/3 szkl. purée dyniowego (dodatkowo zmiksować blenderem na gładki mus)
  • biała czekolada

Wykonanie ciasta:

Zobacz jak zrobić purée z dyni.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera lub robota i zmiksować do gładkiej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą blachy babkowej z kominem. Piec 50-55 minut w 180°C (do tzw. suchego patyczka).

Wykonanie polewy:

Do rondelka włożyć połamaną na kostki białą czekoladę i dodać mus z purée dyniowego.  Cały czas mieszając, zagotować.

Upieczoną i wystudzoną babkę polać czekoladowo-dyniową polewą.

Jestem ciekawa, czy udało mi się zarazić Was pieczeniem ciast dyniowych?
Życzę udanych wypieków 😀