Babka dyniowa z cynamonem…

Dyni cd. Wczoraj odbyły się świąteczne warsztaty i do kawy raczyłyśmy się babką dyniową z cynamonem, która przepięknie pachnie cynamonem. W chłodne niedzielne popołudnie, do kawy lub herbaty na pewno zasmakuje i Wam, i skusi niejednym kawałeczkiem. Relację z warsztatów przygotuję w nadchodzącym tygodniu.

Składniki:

  • 3 szk. mąki
  • 1 i 1/3 szk. cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szk. oleju
  • 1/2 szk. jogurtu naturalnego
  • 1 szk. purée z dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Na początku należy kawałki dyni upiec w piekarniku lub obgotować w 2-3 łyżkach wody, dobrze odparować dynię (aby była bardzo gęsta i nie zawierała płynu) w garnku z grubym dnem. Wystudzoną dynię zmiksować blenderem.

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera lub robota i zmiksować do gładkiej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą blachy babkowej lub tortownicy z kominem.

Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec 50-55 minut w 180°C (ciasto sprawdzić patyczkiem, gdy będzie upieczone nie klei się do patyczka – wykałaczki).

Tak wygląda babka po upieczeniu.

Wystudzoną babkę polukrować lukrem królewskim.

Życzę miłej niedzieli 😉