Dyni cd. Wczoraj odbyły się świąteczne warsztaty i do kawy raczyłyśmy się babką dyniową z cynamonem, która przepięknie pachnie cynamonem. W chłodne niedzielne popołudnie, do kawy lub herbaty na pewno zasmakuje i Wam, i skusi niejednym kawałeczkiem. Relację z warsztatów przygotuję w nadchodzącym tygodniu.
Składniki:
- 3 szk. mąki
- 1 i 1/3 szk. cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 szk. oleju
- 1/2 szk. jogurtu naturalnego
- 1 szk. purée z dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Na początku należy kawałki dyni upiec w piekarniku lub obgotować w 2-3 łyżkach wody, dobrze odparować dynię (aby była bardzo gęsta i nie zawierała płynu) w garnku z grubym dnem. Wystudzoną dynię zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera lub robota i zmiksować do gładkiej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą blachy babkowej lub tortownicy z kominem.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec 50-55 minut w 180°C (ciasto sprawdzić patyczkiem, gdy będzie upieczone nie klei się do patyczka – wykałaczki).
Tak wygląda babka po upieczeniu.
Wystudzoną babkę polukrować lukrem królewskim.
Życzę miłej niedzieli 😉