Jesień to czas pieczenia ciast nieco innych od tych szybkich ciast letnich. Jesień, jak każda pora roku, ma swoje uroki, także i w kuchni. Dziś u mnie jesiennie i dyniowo 🙂 Dynia jest niedocenianym u nas warzywem, a zawiera tak wiele wartości odżywczych i witamin. Poza tym jest dietetyczna 🙂 Zachęcam więc do upieczenia pysznej babki dyniowej z delikatną pomarańczową nutą. Babka jest wilgotna i leciutka jak puch. Polecam 🙂
Wykonanie puree:
Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut. Następnie zmiksować ją blenderem na mus.
Składniki:
- 250 g purée z dyni
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szk. cukru
- 1,5 szk. maki
- 1 cukier waniliowy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie ciasta:
Masło roztopić w garnku, do wystudzonego dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, startą skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać dyniowe puree, wymieszać łyżką – nie należy już miksować! Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dołożyć ubitą na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy babkowej z kominem. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C. Upieczoną babkę polukrować białym lukrem.
Udanych wypieków! 🙂