Kto by pomyślał, że ciasto z dodatkiem marchewki może być tak pyszne? Kto jeszcze tego ciasta nie piekł, koniecznie musi spróbować i zaręczam, że na pewno nie pożałuje. Ciasto marchewkowe jest jak najbardziej na czasie, bo obecny okres w roku obfituje w soczystą i dorodną marchewkę. Do tego wspaniała kremowa pierzynka, z którą cudownie komponuje się smak ciasta. Pieczmy i zajadajmy się na zdrowie 😀
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. marchewki utartej na tarce, na dużych oczkach
- 1 szkl. oleju
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów
- 2 szczypty soli
Wykonanie ciasta:
Jajka, cukier i olej zmiksować na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, dwie szczypty soli, sodę i przyprawy (cynamon i przyprawę do piernika), wszystko razem zmiksować. Następnie dodać utartą marchewkę i drobno pokrojone orzechy, wymieszać łyżką (nie miksować!). Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temp. 175°C.
Składniki na krem:
- 250 g serka kremowego Philadelphia
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Wykonanie kremu:
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą puszystą masę. Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Udanych wypieków 🙂