Przy niedzieli podaję przepis na upieczenie ekspresowego ciasta z jabłkami, pokrojonymi w plasterki i delikatnie oprószonymi cynamonem. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- cukier waniliowy (dałam domowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 1 kg jabłek
Wykonanie:
Na początku umyć jabłka, obrać, wypłukać i pokroić na ćwiartki, a następnie w grubsze plastry.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć na prostokątną blachę (może być tortownica), wyłożoną papierem do pieczenia i gęsto obłożyć plastrami jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Delikatnie posypać cynamonem. Piec 50-55 minut w temp. 175°C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego 😀
Ciasto przepyszne, jedyna modyfikacja to jabłka posypałam przyprawą kamisa z cynamonem i imbirem oraz odrobią brązowego cukru, ale smak rewelacja.Szybkie, tanie i proste naprawdę gorąco polecam i obiecuję wypróbować i skomentować pozostałe przepisy.
I właśnie o to chodzi, aby było łatwo, szybko i pysznie. Polecam się na przyszłość, pozdrawiam