Kto jeszcze ich nie piekł, koniecznie musi spróbować, bo są prze-py-szne! Poza tym można je modyfikować według własnych upodobań i za każdym razem upiec inne, z różnymi dodatkami. Moje są z prażonym słonecznikiem i kandyzowaną żurawiną. Mniam 😀
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. ziaren słonecznika
- 2 garści kandyzowanej żurawiny
- 1,5 szkl. mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na początku uprażyć ziarna słonecznika na jasnozłoty kolor, na suchej patelni, cały czas mieszając. Mikserem utrzeć miękkie masło do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wsypać płatki owsiane, uprażony słonecznik, żurawinę i wszystko zagnieść dłonią, do połączenia się składników. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Piec 15 minut w temp. 170°C, na lekko rumiano. Upieczone ciasteczka pozostawić na blasze do wystudzenia.
Układając ciasteczka na blasze, należy pozostawić odstępy między nimi, ponieważ ciasteczka urosną w trakcie pieczenia.
Z podanej porcji ciasta wyszły mi 2 blachy ciasteczek (2 x 16 szt).
Ciasteczka owsiane po upieczeniu pozostawić na blasze do wystudzenia.
Oczywiście do ciasteczek można dodać według swoich upodobań inne dodatki, jak np. rodzynki, orzechy, kawałki czekolady, itp. 🙂
Udanych pyszności! 😀