Pieczemy owsiane ciasteczka

Kto jeszcze ich nie piekł, koniecznie musi spróbować, bo są prze-py-szne! Poza tym można je modyfikować według własnych upodobań i za każdym razem upiec inne, z różnymi dodatkami. Moje są z prażonym słonecznikiem i kandyzowaną żurawiną. Mniam 😀

 Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. ziaren słonecznika
  • 2 garści kandyzowanej żurawiny
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Na początku uprażyć ziarna słonecznika na jasnozłoty kolor, na suchej patelni, cały czas mieszając. Mikserem utrzeć miękkie masło do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wsypać płatki owsiane, uprażony słonecznik, żurawinę i wszystko zagnieść dłonią, do połączenia się składników. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Piec 15 minut w temp. 170°C, na lekko rumiano. Upieczone ciasteczka pozostawić na blasze do wystudzenia.

Układając ciasteczka na blasze, należy pozostawić odstępy między nimi, ponieważ ciasteczka urosną w trakcie pieczenia.

Z podanej porcji ciasta wyszły mi 2 blachy ciasteczek (2 x 16 szt).

Ciasteczka owsiane po upieczeniu pozostawić na blasze do wystudzenia.

Oczywiście do ciasteczek można dodać według swoich upodobań inne dodatki, jak np. rodzynki, orzechy, kawałki czekolady, itp. 🙂

Udanych pyszności! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *