Żurawina z gruszką do mięsiwa


Mus żurawinowy stoi już w spiżarni, pora na mus żurawinowo-gruszkowy do mięsiwa (i nie tylko). Mus jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżeczką bez niczego. Jego smak i kolor jest po prostu niesamowity 😀

Kto ma ochotę na przetwory z żurawiny, powinien się pospieszyć z kupnem, póki jest jeszcze dostępna na straganach na rynkach. Hodowlaną żurawinę widziałam nawet w sklepach warzywnych, choć ja preferuję leśną.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • 1 kg gruszek
  • 1 szkl. cukru


Wykonanie:

Żurawinę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie i pozostawić na sicie do odsączenia. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i wypłukać. Maszynką do mielenia zmielić żurawinę, a następnie gruszki. Dodać do całości cukier i gotować na małym ogniu, do odparowania soku, aż masa zgęstnieje. Następnie zmiksować ręcznym blenderem na mus, zagotować ponownie i gorący nałożyć do wyparzonych w piekarniku słoików. Zakręcić nakrętki i włożyć pod kołderkę, do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek.

Kolor przetworów z żurawiny wciąż mnie zadziwia i jestem nim wprost zauroczona 🙂

Życzę udanych przetworów! 🙂