Dziś zapraszam po przepis na nutellę z gruszek. Smakuje wybornie i można się nią zajadać prosto ze słoiczka. Coś dla łasuszków, tych małych i tych większych 😉
Składniki:
- 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek
- 20 dag cukru
- 10 dag kakao
- laska wanilii
- kilka goździków
- szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pozostawić na sicie do odsączenia. Następnie zmielić je maszynką do mielenia. W garnku z grubym dnem smażyć gruszki (bez przykrycia pokrywką) przez trzy kolejne dni, po godzinie każdego dnia, do odparowania soku. Ostatniego dnia gruszki doprawić kakaem i przyprawami, dodać cukier i gotować jeszcze około godziny, często mieszając. Gorącą nutellę przełożyć do wyparzonych w piekarniku słoików, zakręcić nakrętki i włożyć pod kołderkę, do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek.
Zrobiłam nutellę z potrójnej porcji, czyli trzech kilogram gruszek i odpowiednio zwiększonych ilości składników.
Smacznego 😀