Polecam przygotowanie przepysznego dżemiku brzoskwiniowo-pomarańczowego, takiego nie dostaniecie w żadnym sklepie. Warto skusić się na jego zrobienie, nie wymaga długiego gotowania, bardzo szybko tężeje i jest bez żadnych ulepszaczy i fixów 🙂 Spróbujcie, po prostu pyyycha 😛
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 dużą pomarańczę
- 30 dag cukru
Wykonanie:
Z dojrzałych brzoskwiń zdjąć skórkę (schodzi łatwo, a jak nie za bardzo – to można je sparzyć wrzątkiem), pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać ze skóry, pokroić w plastry, a następnie na drobne cząstki. Wrzucić wszystko do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, około 1-1,5 godziny bez przykrycia. Gdy dżemik będzie gęsty (nie będzie kapał z łyżki – mój wyszedł bardzo, bardzo gęsty), wlać go do czystych wyparzonych w piekarniku słoiczków, zakręcić nakrętki i „pod kołderkę” (przykryć kocykiem lub grubym ręcznikiem). Gdy całkowicie ostygnie i nakrętki wciągną się, wynieść do spiżarni, albo… zajadać się nim 😛
Z tej porcji owoców wychodzą 3 słoiczki po 200 g dżemiku, plus odrobina, którą ze smakiem wyjadłam, mniam był wspaniały 😉
Na następny dzień zrobiłam go ponownie, tak więc do spiżarni trafiło 6 słoiczków. Może jeszcze się skuszę na jego zrobienie, zimą cudownie będzie zrobić jakieś pyszności z nim. Chodzą za mną rogaliki z ciasta francuskiego, nadziewane właśnie nim, pycha. Już mi ślinka leci na samą myśl 😛
Róbcie i rozkoszujcie się smakiem 😛