Dziś, przy niedzieli upiekłam szybki deser do popołudniowej kawy, strudel z ciasta francuskiego z winogronami 🙂
Składniki strudla:
- płat ciasta francuskiego
- 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego (dałam zeszłoroczny brzoskwiniowy z Amaretto)
- duża kiść winogron
- cukier puder do posypania
Wykonanie strudla:
Płat ciasta francuskiego rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić wzdłuż na 3 części. Części po bokach ponacinać nożem w tzw. frędzle. Środkową część posmarować dżemem brzoskwiniowym, nałożyć umyte i poodrywane z gałązek winogrona. Na winogrona nałożyć na przemian pocięte paski ciasta. Przenieść z papierem na blachę do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.
Miłego wieczoru i smacznego 😉
Pani Haniu, skusiłam się i wyszło wyśmienicie. Ja dodałam jeszcze suszonej żurawiny. Pozdrawiam i czekam na kolejne inspirujące przepisy.
Mniam, musiało być pyszne z żurawinką 🙂 Cieszę się, że spróbowałaś, na drugi raz podeślij zdjęcie na maila, opublikuję w komentarzu, pozdrawiam.