Przy sobocie pieczemy szarlotkę 😉
Ciasto kruche:
- 3 szk. mąki
- 1 kostka masła
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na stole wysypać mąkę, dodać resztę produktów i wszystko posiekać nożem, połączyć i zagnieść ciasto, które podzielić na 1/3 i 2/3. Włożyć na godzinę do zamrażarki.
Składniki:
- mus jabłkowy (ze słoika o poj. 1l, lub starte na tarce jabłka – mam masę musu jabłkowego zrobionego jesienią w słoikach, tak więc wchodzę tylko do spiżarni i biorę z półki 😉 )
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szkl. rodzynek (sparzyć je)
Wykonanie ciasta:
2/3 zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (używam dużej prostokątnej blachy), podpiec 15 minut. Na zapieczone ciasto nałożyć przygotowany mus jabłkowy. Z białek ubić pianę z 1 szk cukru pudru. Nałożyć pianę na mus jabłkowy i na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec 45 min w temp. 180°C.
Upieczone ciasto polukrować.
Mlask 😀 Ślinka leci na sam widok