Z okazji Dnia Matki, wszystkim mamom dedykuję ten rozpływający się w ustach, przepyszny torcik Rafaello. Delikatny biszkopt, bita śmietana, kokos i płatki migdałowe, po prostu niebo w… 🙂 Jeden z moich starszych i prostszych w wykonaniu torcików. Zachęcam do zrobienia go dla swoich mam, niech będzie słodkim dodatkiem do kwiatów 😀
Biszkopt upieczony z połowy porcji, na którego przepis znajdziesz w poście Jak upiec biszkopt – wystarczy zmniejszyć proporcje o połowę.
Składniki na krem:
- 500-600 ml śmietany 30%
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 2 śmietanfixy
- kilka kropel soku z cytryny
- 100 g kokosu
- 100 g płatków migdałowych
Ponadto:
- 50 g białej czekolady
- płaska łyżeczka masła
- 2 łyżeczki śmietanki
Wykonanie:
Biszkopt upiec z połowy porcji lub według przepisu (można zrobić biszkopt z całej porcji, ciasto podzielić na dwie części i upiec w dwóch tortownicach – drugi zostanie do wykorzystania później, ale można go również zamrozić). Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietanfixy, sok z cytryny, wsypać połowę kokosu i połowę płatków migdałowych.
Na biszkopt nałożyć ubitą śmietanę z kokosem i płatkami, na nią posypać pozostały kokos i płatki migdałowe. W mikrofali rozpuścić kostki białej czekolady z masłem i śmietanką (30 sekund), dokładnie wymieszać i polać w esy-floresy gotowy torcik. Udekorować Rafaello 😉
Smacznego 😀