Rolada z bitą śmietaną i truskawkami, upieczona na specjalną okazję, bo urodziny mojego syna Mateusza 🙂
Przepis na biszkopt z 4 jaj i sposób wykonania znajdziesz tutaj.
Przygotowane ciasto wyłożyłam na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, aby rolada była większa. Piekłam w nagrzanym piekarniku 15 min w temp. 170°C. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem, wyłożyć w ten sposób, aby spód ciasta był spodem na ściereczce. Zwinąć biszkopt w ściereczce w rulon i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Bita śmietana, przepis i wykonanie znajdziesz tutaj.
Połowę bitej śmietany wyłożyłam na rozwiniętym biszkopcie, na śmietanie ułożyłam połówki truskawek, zwinęłam biszkopt, tak aby koniec rolady był pod spodem. Resztą śmietany wyłożyłam na wierzchu rolady i udekorowałam truskawkami i gałązkami melisy i mięty.
Tak prezentuje się rolada w przekroju 😛 Usłyszałam miły komplement od syna, że rolada wyszła rewelacyjnie i smakowała wyśmienicie 😀
Rolada w całej swej okazałości ;P
Zachęcam do robienia rolad, naprawdę wykonanie nie jest skomplikowane, robi się bardzo szybko, a rozkosz podniebienia – nieoceniona 😀
Smacznego 😉