Dzisiaj zrobiłam kompot z czerwonych renklod, zamknęłam je w słoikach, na zimę. Śliwki są zdrowe, bo zawierają witaminy z grupy B. Zimową porą miło będzie sięgnąć do spiżarni po słoik pysznego kompotu śliwkowego 😀
Składniki:
- śliwki (dowolna ilość)
- cukier
- woda
Wykonanie:
Śliwki oczyścić z szypułek, kilkakrotnie umyć, pozostawić do odsączenia na sicie. Ugotować lukier (do 3 litrów wody dodałam 1 kg cukru – lukier powinien być słodki, kompot zawsze można rozcieńczyć przegotowaną wodą). Do umytych słoi nałożyć śliwki (do 3/4 objętości słoika), zalać lukrem i zakręcić nakrętki. Słoiki włożyć do dużego garnka z wodą (dno garnka wyłożyć ściereczką) tak, aby słoiki były zanurzone do 3/4 ich wysokości, pasteryzując przez 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
A czy Wasze półki w spiżarniach uginają się już pod ciężarem przetworów na zimę?
Słonecznego dnia 😀