W sklepach nie uraczymy prawdziwego cukru waniliowego, zastępuje go syntetyczny cukier wanilinowy. Zapragnęłam mieć taki prawdziwy, pachnący i smakujący wanilią. Wykonanie jego to nic prostszego 😉 Używam go od dłuższego czasu i Wam również polecam zrobić i cieszyć się jego smakiem. Desery i ciasta przygotowane z jego udziałem będą wspaniale aromatyczne.
Składniki:
- 0,5 kg cukru
- 2 laski wanilii
Wykonanie:
Do czystego, wyparzonego słoika wsypać 0,5 kg cukru. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i końcówką noża delikatnie zsunąć malusieńkie nasionka. Nasionka i laski dodać do cukru, szczelnie zamknąć słój i wymieszać potrząsając nim. Od czasu do czasu wstrząsnąć cukrem.
Gotowe 🙂
O, wreszcie coś co bym umiał zrobić 😀
😛