Domowy cukier waniliowy…

W sklepach nie uraczymy prawdziwego cukru waniliowego, zastępuje go syntetyczny cukier wanilinowy. Zapragnęłam mieć taki prawdziwy, pachnący i smakujący wanilią. Wykonanie jego to nic prostszego 😉 Używam go od dłuższego czasu i Wam również polecam zrobić i cieszyć się jego smakiem. Desery i ciasta przygotowane z jego udziałem będą wspaniale aromatyczne.

Składniki:

  • 0,5 kg cukru
  • 2 laski wanilii

Wykonanie:

Do czystego, wyparzonego słoika wsypać 0,5 kg cukru. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i końcówką noża delikatnie zsunąć malusieńkie nasionka. Nasionka i laski dodać do cukru, szczelnie zamknąć słój i wymieszać potrząsając nim. Od czasu do czasu wstrząsnąć cukrem.

Gotowe 🙂

2 komentarze do “Domowy cukier waniliowy…

Możliwość komentowania została wyłączona.