Z okazji imienin mojego męża zrobiłam tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami…
mniam pyyyycha 😛
Tort bezowy z truskawkami niestety kończy sezon tych pysznych owoców 🙁
Ale w tym roku najedliśmy się ich do syta i słodkości też było co nie miara 🙂
Składniki:
- 2 płyty bezowe
- 1 l śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szk. cukru pudru
- truskawki
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Truskawki obrałam z szypułek, umyłam i przekroiłam na połówki. W niewielkiej ilości wody rozpuściłam żelatynę. Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem, jak zaczęła tężeć dodałam rozpuszczoną żelatynę. Dolną płytę bezową pokryłam połową ubitej śmietany i nałożyłam część truskawek. Na to górna płyta, śmietana i dekoracja z truskawek.
Posypałam uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego 😉
Stół już przygotowany, czekamy na gości 😛