Sernik na zimno z musem truskawkowym

Prawdziwy, pyszny sernik na zimno, przekładany musem truskawkowym, mniam… Sernik w tortownicy był słodkim dodatkiem do prezentu dla bliskiej mojemu sercu osoby 😉

Tak więc z jednego ciasta powstały 2 wersje – w tortownicy i w szklaneczkach.

Składniki na sernik:

  • 3 jajka
  • 0,5 szk. cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 serki homogenizowane waniliowe op. 300 g
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • biszkopty lub herbatniki na spód blachy i szklaneczek
  • kilkanaście truskawek do dekoracji

Składniki na mus:

  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szk. cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Jak wykonałam mus?

Truskawki obrałam z szypułek, umyłam i zmiksowałam z cukrem. Dodałam rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatynę.Trzymałam go na lekko ciepłej płycie grzewczej, aby mus za szybko się nie stężał.

Jajka sparzyłam wrzątkiem na 3 minuty. 3 żółtka, cukier i miękkie masło zmiksowałam na gładką masę, dodałam serki homogenizowane i zmiksowałam. Rozpuściłam żelatynę w małej ilości gorącej wody, dobrze wymieszałam, dodałam do ciasta. W tym czasie ubiłam pianę z białek i dodałam do całości, delikatnie wymieszałam łyżką. Wylałam płynną masę na wyłożoną biszkoptami blachę i na spód szklaneczek. Następnie warstwę musu, znowu masę sernikową i na wierzch warstwę musu.

Udekorowałam połówkami truskawek i listkami mięty, na kilka godzin włożyłam do lodówki dla dobrego stężenia ciasta.

W szklaneczkach sernik na zimno prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej 😀

Mniam… ale pycha 😛

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *