Prawdziwy, pyszny sernik na zimno, przekładany musem truskawkowym, mniam… Sernik w tortownicy był słodkim dodatkiem do prezentu dla bliskiej mojemu sercu osoby 😉
Tak więc z jednego ciasta powstały 2 wersje – w tortownicy i w szklaneczkach.
Składniki na sernik:
- 3 jajka
- 0,5 szk. cukru
- 3 łyżki masła
- 2 serki homogenizowane waniliowe op. 300 g
- 8 łyżeczek żelatyny
- biszkopty lub herbatniki na spód blachy i szklaneczek
- kilkanaście truskawek do dekoracji
Składniki na mus:
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 szk. cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Jak wykonałam mus?
Truskawki obrałam z szypułek, umyłam i zmiksowałam z cukrem. Dodałam rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatynę.Trzymałam go na lekko ciepłej płycie grzewczej, aby mus za szybko się nie stężał.
Jajka sparzyłam wrzątkiem na 3 minuty. 3 żółtka, cukier i miękkie masło zmiksowałam na gładką masę, dodałam serki homogenizowane i zmiksowałam. Rozpuściłam żelatynę w małej ilości gorącej wody, dobrze wymieszałam, dodałam do ciasta. W tym czasie ubiłam pianę z białek i dodałam do całości, delikatnie wymieszałam łyżką. Wylałam płynną masę na wyłożoną biszkoptami blachę i na spód szklaneczek. Następnie warstwę musu, znowu masę sernikową i na wierzch warstwę musu.
Udekorowałam połówkami truskawek i listkami mięty, na kilka godzin włożyłam do lodówki dla dobrego stężenia ciasta.
W szklaneczkach sernik na zimno prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej 😀
Mniam… ale pycha 😛
Smacznego!