Sernik na zimno z truskawkami

Moja propozycja na nadchodzące Święto Bożego Ciała, to sernik waniliowy na zimno, udekorowany truskawkami zanurzonymi w galaretce.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 serki waniliowe (400 g sztuka)
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl. mleka

Ponadto:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • paczka biszkoptów lub 2 paczki herbatników
  • 1 kg truskawek

Wykonanie:

Na początku przygotować tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami.

Jajka sparzyć i zostawić na 3 minuty we wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Dołożyć serki waniliowe i wymieszać je z masą jajeczną. Połową szklanki wrzątku zalać żelatynę i dobrze ją wymieszać, do całkowitego jej rozpuszczenia. Aby schłodzić żelatynę przed dodaniem jej do ciasta, należy dolać zimnego mleka. Z białek ubić pianę na sztywno, ze szczyptą soli. Dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodawać małymi porcjami rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z mlekiem.

Przełożyć ciasto do tortownicy uprzednio wyłożonej biszkoptami. Włożyć formę do lodówki dla stężenia sernika. W tym czasie rozpuścić galaretki (odrobinę zmniejszyć ilość wrzątku – dla lepszego stężenia). Truskawki oczyścić z szypułek, kilkakrotnie wypłukać i pozostawić na sicie do odcieknięcia. Następnie pokroić je na plastry. Ułożyć truskawki na serniku i zalać tężejącą galaretką.

 

Miłego świętowania i smacznego 😀

Zobacz sposób podania sernika na zimno z musem truskawkowym w moim zeszłorocznym wpisie.