Najprostsze i najszybsze ciasto świata 😉 Ciasto budyniowe ze skruszonych na mąkę herbatników na spodzie, przełożone i udekorowane truskawkami zanurzonymi w truskawkowej galaretce. Kilka ujęć ciasta w wykonaniu Marioli Hupert (Desimar Studio Fotografii). Dzięki Mariolu, zdjęcia są piękne! 😀
Składniki na spód:
- 2 paczki herbatników Petit Beurre
- 100 g masła
Wykonanie:
Herbatniki połamać i skruszyć na mąkę nożem robota. W rondelku roztopić masło i dodać do niego herbatniki. Wymieszać, aby masa herbatnikowa połączyła się z masłem. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i dociskając łyżką dokładnie wypełnić dno blachy. Wstawić do lodówki dla dobrego schłodzenia masy.
Truskawki oczyścić z szypułek, kilkakrotnie wypłukać i pozostawić do odsączenia. Część podzielić na połówki (do przełożenia ciasta), pozostałe pokroić w plastry (na górę).
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2 pełne łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Wykonanie masy budyniowej:
Z litra mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem. Na zmniejszonym ogniu małymi porcjami dolewać mleko z budyniem, szybko mieszając, aby dobrze połączyło się i nie było grudek. Zagotować. Częścią gorącego budyniu zalać spód ciasta, nałożyć pokrojone truskawki i zalać je pozostałym budyniem. Gdy ciasto ostygnie, włożyć je do lodówki dla stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu, odrobinę zmniejszając ilość wody. Pokrojone w plasterki truskawki ułożyć na stężonym cieście. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę, dla dobrego stężenia i schłodzenia całego ciasta.