Kto z nas nie lubi drożdżówki, a do tego z owocami? Polecam przepyszną drożdżówkę z żurawiną i borówką amerykańską (oczywiście owoce z własnej zamrażarki) 😀
Przepis na drożdżówkę znajdziesz tu.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą blachy, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę, na którą przepis również znajdziesz w tym wpisie.
Wyrośnięte ciasto obsypać mrożonymi borówkami amerykańskimi i żurawiną (albo innymi owocami, które posiadamy w zamrażarce, np. śliwki, jagody, truskawki lub z kawałkami świeżych jabłek), a następnie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 175°C przez 30-35 minut. Upieczoną i wystudzoną drożdżówkę delikatnie polukrować z odrobiną soku z cytryny.
Dobra drożdżówka nigdy nie jest zła, a najlepsza jest jeszcze ciepła, mniam 😀