Dzisiejsze danie główne to kopytka, od czasu do czasu mam na nie ochotę 🙂 Najlepiej smakują z kapustą zasmażaną (u mnie bigosik) i z drobnymi skwarkami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka (1/3 porcji ugniecionych ziemniaków)
- 1 jajko
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, kilkakrotnie umyć, ugotować i odcedzić. Ciepłe ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. W misce ziemniaki podzielić na trzy części. Usunąć 1/3 ziemniaków i w to miejsce dodać mąkę, dołożyć odłożoną część, wbić jajko i zagnieść ciasto, lekko podsypując mąką. Ciasto ma delikatną konsystencję i jest plastyczne.
Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować rulon, delikatnie spłaszczyć go i pod lekkim skosem pociąć kopytka.
Kłaść kopytka na osolony wrzątek i od momentu ich wypłynięcia gotować na małym ogniu przez 5 minut (sprawdzić czy są miękkie). Po tym czasie kopytka przelać szklanką zimnej wody dla zahartowania i wyjąć je łyżką cedzakową. Gotowe kopytka podawać polane wytopionymi skwareczkami i kapustą lub według upodobania.
Smacznego 😀