Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Dziś na obiad zaserwowałam pyszne placuszki z cukinii, z sosem czosnkowym. Ciepłe, rumiane placuszki podane prosto z patelni. Domownikom bardzo smakowały, a mąż był wręcz zachwycony 🙂 Myślę, że Wam również zasmakują. Spróbujcie sami 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mąki
  • 2 średnie cukinie lub 3 mniejsze
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na początku umyć cukinię, ściąć końcówki i zetrzeć ją na jarzynowej tarce. Startą cukinię posolić i wymieszać, przełożyć na duże sito i pozostawić na około pół godziny do puszczenia soku. Następnie dobrze odcisnąć sok z cukinii.

Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem lub rózgą. Dodać mąkę i połączyć z jajkami. Dołożyć wyciśniętą z soku cukinię i wymieszać, doprawić pieprzem (nie solić już, bo cukinia była posolona!). Łyżką kłaść placuszki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym.

Składniki sosu czosnkowego:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie sosu czosnkowego:

Połączyć ze sobą majonez, śmietanę i jogurt. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i wymieszać – gotowe. Sos również świetnie sprawdzi się do wszelkich mięs duszonych, pieczonych, jak i do grilla. Sos prosty w wykonaniu i pyszny 🙂

Smacznego! 😉