Dziś na obiad zaserwowałam pyszne placuszki z cukinii, z sosem czosnkowym. Ciepłe, rumiane placuszki podane prosto z patelni. Domownikom bardzo smakowały, a mąż był wręcz zachwycony 🙂 Myślę, że Wam również zasmakują. Spróbujcie sami 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. mąki
- 2 średnie cukinie lub 3 mniejsze
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na początku umyć cukinię, ściąć końcówki i zetrzeć ją na jarzynowej tarce. Startą cukinię posolić i wymieszać, przełożyć na duże sito i pozostawić na około pół godziny do puszczenia soku. Następnie dobrze odcisnąć sok z cukinii.
Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem lub rózgą. Dodać mąkę i połączyć z jajkami. Dołożyć wyciśniętą z soku cukinię i wymieszać, doprawić pieprzem (nie solić już, bo cukinia była posolona!). Łyżką kłaść placuszki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym.
Składniki sosu czosnkowego:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki jogurtu
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie sosu czosnkowego:
Połączyć ze sobą majonez, śmietanę i jogurt. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i wymieszać – gotowe. Sos również świetnie sprawdzi się do wszelkich mięs duszonych, pieczonych, jak i do grilla. Sos prosty w wykonaniu i pyszny 🙂
Smacznego! 😉