Gotujemy grochówkę

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to grochówka z wkładką, sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na chłodne zimowe dni. Myślę, że każdy chętnie zje talerz gorącej i pysznej grochówki 🙂 Polecam i zachęcam do jej ugotowania! Dobra grochówka nigdy nie jest zła 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg grochu łuskanego lub całego
  • mięso wieprzowe – golonka, biodrówka lub inne wieprzowe
  • boczek wędzony lub jego skóra
  • 2 kiełbasy podwędzane (niekoniecznie)
  • włoszczyzna: marchew, seler, pietrucha, por
  • cebula
  • ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Wykonanie:

O ile będziemy gotować zupę z całego grochu, należy go uprzednio wypłukać, zalać wodą i odstawić do napęcznienia, najlepiej na noc.

Mięso umyć, włożyć do wrzątku, dodać kawałek wędzonki, wrzucić 3-4 ziarenka ziela angielskiego i zagotować. Dodać groch, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wypłukać. Gdy mięso będzie prawie miękkie należy dołożyć pokrojone warzywa. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i wsypać garść majeranku. Zagotować.

Aby grochówka była „wojskowa” można do niej dodać wkładkę z podwędzanej kiełbasy.

Smacznego 🙂