Sok i konfitury z wiśni…

Wiśnie jedz teraz jak najczęściej, a na jesień i zimę przygotuj z nich słodkie przetwory. Moja propozycja to sok i konfitury z wiśni 🙂

Wiśnie należy umyć, a następnie wydrylować

Wiśnie miałam bardzo soczyste, więc w trakcie procesu gotowania konfitur, jako produkt dodatkowy powstał sok wiśniowy.

Wiśnie wrzuciłam do dużego garnka i zasypałam cukrem. Zostawiłam na noc. Ponieważ soku było dużo, musiałabym konfitury bardzo długo gotować do całkowitego odparowania soku, postanowiłam więc zlać nadmiar soku. Do soku dosypałam cukru (sok musi być dość słodki). Pogotowałam do rozpuszczenia cukru. Gorący sok wlałam do umytych i wyparzonych w piekarniku butelek.

Zakręciłam nakrętki i włożyłam pod kołderkę (patrz zdjęcie powyżej), nałożyłam gruby ręcznik i pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia (w tym czasie wieczka zostaną wciągnięte).

Soczek przyda się zimą do rozgrzewającej herbatki 😛

Konfitura z wiśni:

  • na 1 kg wiśni 1 kg cukru

Wykonanie konfitury z wiśni:

Świeże, dojrzałe wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok. Zlać sok, ale nie cały. Gotować 1,5 – 2 godz. na małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu. Małym sitkiem zdjąć pianę powstałą w trakcie gotowania. Po tym czasie zdejmujemy garnek z konfiturą i pozostawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 3-5 razy. Gęste, gorące konfitury wkładamy do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików. Zakręcamy i wkładamy pod kołderkę (patrz wyżej), do całkowitego ostudzenia i wciągnięcia wieczek.

Wystudzone słoiki z konfiturą z wiśni ustawić na półce w spiżarni lub piwnicy 😛

Wiśniowy ciąg dalszy nastąpi…