Tego lata z cudownie pachnących różanych płatków zrobiłam różany cukier. Niebawem z jego dodatkiem napiekę kruchych, różanych ciasteczek. A i zimową porą herbatka posłodzona różanym cukrem przywiedzie na myśl wspomnienie minionego lata 🙂
Składniki:
- 2 garście płatków róży
- 2 szkl. cukru
Wykonanie:
Płatki róży oczyścić, można delikatnie je przepłukać i wysuszyć na papierowym ręczniczku. Wrzucić płatki do makutry, dodać cukier i przy pomocy pałki do kręcenia ciasta, energicznymi ruchami ugnieść płatki z cukrem na miazgę, tak, aby cukier wchłonął różany kolor. Następnie cukier wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić w suchym miejscu do wysuszenia cukru, najlepiej przez dobę lub dwie. Wysuszony cukier przesypać do słoika i trzymać go w ciemnym i suchym miejscu.
Kolejna porcja różanego cukru. Na zimę, do herbatki, jak znalazł 🙂
Ususzone płatki róż wykorzystam do potpourri lub woreczków zapachowych 🙂