Jak obiecywałam, dziś podaję przepis na bardzo dobre krokiety z mięsem. Ich przygotowanie możemy skrócić, wykorzystując gotowane mięso np. z rosołu. Można je podawać jako samodzielne danie lub z barszczem. Smacznego 🙂
Do krokietów użyłam pozostałego farszu po pierogach z mięsem.
Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 l mleka
- 0,25 l wody mineralnej
- 2-3 jajka
- 350 g mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Wszystkie składniki zmiksować na jednolite, dość luźne ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki.
Na naleśnik nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć boki, a następnie zwinąć w rulon (sposób zwijania gołąbków). Krokiet moczyć w rozkłóconym jajku, doprawionym solą i pieprzem i panierować w bułce tartej. Podsmażyć krokiety na maśle. Podawać na gorąco. Krokiety również można zamrozić.
Smacznego 🙂