Już po obiedzie? Dziś zajadaliśmy się pierogami z kaszą gryczaną i boczkiem z podsmażaną na maśle cebulką. Jeżeli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie spróbujcie. Po prostu pychota.
Składniki i wykonanie podstawowego ciasta pierogowego
Składniki na farsz:
- woreczek kaszy gryczanej
- 30 dag boczku wędzonego parzonego
- 2 cebule
- sól, pieprz
Wykonanie farszu:
Ugotować woreczek kaszy gryczanej według przepisu na opakowaniu. Wędzony boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem podsmażyć. Wystudzony boczek z cebulą połączyć z kaszą gryczaną, doprawić do smaku.
Wykonanie pierogów:
Wykrojone szklanką krążki ciasta nadziewać farszem, skleić pieróg na brzegu i palcami utworzyć ozdobną falbankę. Wykroić krążki z całości ciasta i nadziać pierogi farszem. Wkładać pierogi w posolony i gotujący się wrzątek. Gotować 4-5 minut na małym ogniu, od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać, jak kto lubi – z podsmażoną na maśle cebulką lub ze skwarkami boczku.
Pierogi świetnie dają się mrozić. Można przygotować za jednym zamachem większą ilość, gotowe ułożyć na tacy i włożyć do zamrażarki dla dobrego zmrożenia. Następnie przełożyć pierogi do woreczków przeznaczonych do mrożonek i ponownie zamrozić. Pierogów nie rozmrażać przed gotowaniem lecz zmrożone włożyć do posolonego wrzątku i ugotować.
Smacznego 🙂