Dziś mam ciekawą propozycję nie do odrzucenia – nutellę ze śliwek węgierek. Zachęcam do spróbowania przyrządzenia dżemiku. Posłuży do pieczywa, nadzienia naleśników, ciast i muffinek, itp…
Składniki:
- 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 10 dkg kakao
Wykonanie:
Śliwki umyć i wypestkować, następnie zmielić w maszynce do mięsa. Wlać do garnka i smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy dżem będzie miał gęściejszą konsystencję, wsypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać i jeszcze pogotować.
Gorącą nutellę nakładać do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików. Zakręcić nakrętki i włożyć „pod kołderkę”, do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek. Wystudzone słoiki z nutellą odstawić na półkę do spiżarni lub piwnicy.
Oczywiście na spróbowanie można zrobić nutellę z połowy porcji.
Smacznego 🙂
mam i ja 🙂 Dziękuję 🙂
Proszę 🙂