Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, są mięciutkie, pachnące i delikatnie oblane cytrynowym lukrem.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szkl. drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • starta skórka z cytryny

Wykonanie:

Mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy do piernika wymieszać w misce. W garnku roztopić masło z miodem, zdjąć z ognia i lekko wystudzić (mieszanka ma być ciepła). Masło z miodem wlać do suchych składników i wymieszać mikserem do połączenia się wszystkich składników. Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (około 15-20 minut).

Po tym czasie z ciasta formować w dłoniach (lekko zwilżonych wodą) kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia). Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć palcami.

Piec w temp. 170°C przez 15 minut. Pierniczki muszą być miękkie po wyjęciu z piekarnika. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia, następnie polukrować.

 

Składniki na lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek przegotowanej, gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Do cukru wlać 4-5 łyżek wody, mieszając i rozcierając cukier, dodać odrobinę soku z cytryny. Lukier musi być lekko gęsty, nie lejący (bo spłynie z pierniczków). Maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Z podanej porcji wychodzi 30 sztuk. Podwoiłam ilość składników, przez co otrzymałam podwójną porcję pierniczków 🙂

Pierniczki są wspaniałe 🙂 Udanych wypieków 🙂

 

2 komentarze do “Pierniczki Lebkuchen

  1. marzenna gosz

    w sobote bedziemy z marta piec nowe pierniki trzymaj za nas kciuki jak myslisz haniu mozemy dac troche wiecej sody zamiast proszku ?pozdrawiam

    1. Hania Autor wpisu

      Marzenko, oczywiście, możecie zamienić proszek na sodę. Uda się , uda, tego jestem pewna 😀 pozdrawiam

Możliwość komentowania została wyłączona.