Pierniczki Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, są mięciutkie, pachnące i delikatnie oblane cytrynowym lukrem.
Składniki:
- 250 g mąki
- 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml miodu
- 85 g masła
- 1/2 szkl. drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy do piernika wymieszać w misce. W garnku roztopić masło z miodem, zdjąć z ognia i lekko wystudzić (mieszanka ma być ciepła). Masło z miodem wlać do suchych składników i wymieszać mikserem do połączenia się wszystkich składników. Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (około 15-20 minut).
Po tym czasie z ciasta formować w dłoniach (lekko zwilżonych wodą) kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia). Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć palcami.
Piec w temp. 170°C przez 15 minut. Pierniczki muszą być miękkie po wyjęciu z piekarnika. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia, następnie polukrować.
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- kilka łyżek przegotowanej, gorącej wody
- sok z połowy cytryny
Do cukru wlać 4-5 łyżek wody, mieszając i rozcierając cukier, dodać odrobinę soku z cytryny. Lukier musi być lekko gęsty, nie lejący (bo spłynie z pierniczków). Maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.
Z podanej porcji wychodzi 30 sztuk. Podwoiłam ilość składników, przez co otrzymałam podwójną porcję pierniczków 🙂
Pierniczki są wspaniałe 🙂 Udanych wypieków 🙂
w sobote bedziemy z marta piec nowe pierniki trzymaj za nas kciuki jak myslisz haniu mozemy dac troche wiecej sody zamiast proszku ?pozdrawiam
Marzenko, oczywiście, możecie zamienić proszek na sodę. Uda się , uda, tego jestem pewna 😀 pozdrawiam