Maliny na zimę muszą być i już… 🙂
Poniżej podaję swój sposób na maliny na zimę, który od lat mam sprawdzony.
Sposób przygotowania:
Maliny przebrać i umyć, pozostawić do odcieknięcia z wody. Wrzucić do blendera, wsypać cukier (według uznania) i zmiksować.
Powstały mus wlać do umytych i wyparzonych słoiczków (u mnie o pojemności 200 ml), zakręcić suchymi nakrętkami i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody. Po wyjęciu z wody włożyć słoiczki pod kołderkę do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek.
Maliny gotowe do wstawienia na półkę w spiżarni.
Ten sam mus malinowy wlewam do pojemników po lodach i zamrażam.
Maliny na zimę są niezastąpione. W trakcie przeziębienia wspomogą nas dodane do gorącej herbatki 😛
Poza tym maliny są wspaniałym dodatkiem do deserów, lodów, budyniu lub jako składnik kremów.