Nalewka z wiśni

Sam proces wytwarzania domowych nalewek czy likierów jest prosty i – co ważne – zawsze się one udają. Warto więc spróbować. Dziś nalewka z wiśni 😛

Likier czy nalewka?

Trunki te różnią się zawartością alkoholu oraz cukru.
Likier jest mocniejszy i słodszy od nalewki.

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu

Wykonanie nalewki:

Umyte wiśnie wrzucić do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 2 doby. Co jakiś czas potrząsać słojem, aż wytworzy się sok. Następnie zalać wiśnie alkoholem i odstawić w ciemne miejsce, na kilka tygodni. Potem zlać nalewkę przez kilkakrotnie złożoną gazę. Wiśnie można zużyć na przykład do deserów lub dekoracji ciast i tortów.

Na zdrowie 😛