Dzisiaj chcę Wam pokazać torcik malinowy wykonany wczoraj z okazji imienin mojej córki Patrycji 🙂
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 kg malin
- duża paczka podłużnych biszkoptów
Do dekoracji:
- 250 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- 1 śmietanfix
- maliny do dekoracji
W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pionowo biszkopty (aby trzymały się w pionie należy każdy biszkopt na środku delikatnie musnąć masłem, żeby przykleił się do papieru) i uzupełnić nimi dno.
Wykonanie:
Część malin zmiksować z cukrem, tyle aby otrzymać 1 szklankę musu. Rozpuścić żelatynę w 1/3 szk. gorącej, przegotowanej wodzie. W misce delikatnie wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i musem malinowym. Na małych obrotach mikserem ubić kremówkę. Gdy będzie już ubita na sztywno, dodać wymieszany serek z musem i rozpuszczoną chłodną żelatynę. Delikatne wszystko wymieszać i połowę masy wlać do obłożonej biszkoptami tortownicy. Rozłożyć część malin i wlać resztę masy. Udekorować ubitą śmietaną z cukrem waniliowym, śmietanfixem i malinami.
Torcik włożyć do schłodzenia do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Oczywiście torcik można wykonać z innymi owocami lata (truskawkami, jagodami, borówkami, itp).