Święta za pasem, pomału czas zacząć do nich przygotowania. Zachęcam do zrobienia czerwonej (modrej) kapusty na krótko. Przygotowuję ją wcześniej, wkładam na gorąco do słoików i w święta tylko podgrzewam. Do świątecznej pieczonej kaczki będzie wyśmienita, mniam 😉
Składniki kapusty na krótko:
- główka kapusty
- 3 łyżki oleju
- 25 dag jabłek (najlepsza jest reneta, ale mogą być każde inne)
- 1 cebula
- cukier, sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie kapusty na krótko:
Kapustę oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści, poszatkować, wrzucić do garnka, podlać małą ilością wody. Dodać olej, posolić i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy kapusta będzie miękka, dodać jabłka, cebulę i przyprawy. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę podusić.
Gotującą się kapustę wkładam do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików, zakręcam i wkładam pod kołderkę (nakryć kocykiem lub grubym ręcznikiem). Pozostawiam do wystudzenia i wciągnięcia wieczek. W święta po prostu otwieram słoik i podgrzewam 😉