Lubicie surówki? My bardzo. Oto jedna z naszych ulubionych – surówka z czerwonej (modrej) kapusty – jest po prostu wyśmienita. Gorąco zachęcam do jej przygotowania 😉
Składniki surówki:
- ćwiartka główki kapusty czerwonej (zależy od wielkości kapusty)
- jabłko
- czerwona cebula
- sok z połowy cytryny lub łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru i oliwa lub olej np. konopny
Wykonanie surówki:
Z kapusty obrać wierzchnie liście, umyć i wysuszyć papierowym ręczniczkiem. Kapustę poszatkować, posolić, lekko wygnieść dłońmi, aby skruszała i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować resztę składników. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć) i dodać do kapusty. Dodać 2 łyżeczki cukru, skropić sokiem z cytryny (pod jego wpływem kapusta zmienia kolor) lub octem jabłkowym, dodać pieprz (już nie solić!) i wszystko wymieszać. Dołożyć garść natki pietruszki. Przed podaniem na stół polać oliwą lub olejem konopnym.