Dzisiaj piekę ciasto do niedzielnej kawy, będzie to sernik królewski, gdzieniegdzie nazywany szarpańcem.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 k. Kasi
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do woreczków i na 1 godz. zamrozić.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (można dać 4 serki waniliowe)
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szk. cukru
- 3 żółtka
- 0,5 k masła
- 5 ubitych białek
Wykonanie masy serowej:
Wszystko zmiksować na jednolitą masę, na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, na jarzynowych oczkach, podpiec 15 min w temp. 180°C, nałożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta. Piec 40 min w temp. 180°C
Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polać polewą czekoladową.
Życzę miłego i słonecznego sobotniego popołudnia 🙂