Sernik cytrynowy wykonany na bazie biszkoptu (przepis na biszkopt z 6 jaj). Tego ciasta nie robiłam chyba z 10 lat i tak jakoś przypomniało mi się, bo jest bardzo dobre (mniam), no i co ważne w dzisiejszym zabieganym świecie – szybkie w wykonaniu. Poza biszkoptem, nie wymaga pieczenia 🙂
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 cukry waniliowe
- 1 kg twarogu zmielonego (dałam z wiaderka)
Ponadto:
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 śnieżki (bita śmietana)
- 1 szkl. mleka lub śmietanki (dałam 30%)
Wykonanie:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Zimną i lekko tężejącą galaretkę dodać do ubijanej śnieżki z mlekiem lub śmietaną.
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg, zmiksować na gładką masę. Do masy serowej powoli dodawać zmiksowaną śnieżkę z galaretką, wszystko połączyć miksując.
Biszkopt przeciąć wzdłuż, na dolną część biszkoptu nałożyć masę serową, a na masę położyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Wierzch biszkoptu polać gęściejszym lukrem z cukru pudru, wymieszanym z sokiem z połowy cytryny i odrobiną przegotowanej, gorącej wody.
Ciasto włożyć najlepiej na noc do lodówki, aby dobrze stężało.
Udanych wypieków i smacznego! 🙂
TAkiego sernika i takiego przepisu szukalam od dawna>Wyglada przepysznie.
Na pewno wyprobuje ten przepis.Z podziekowaniem
🙂