Jak zrobi膰 swojski smalec?

Tak, tak – dobrze widzicie – to domowy pyszny smaluszek, taki z chrupi膮cymi skwareczkami 馃槈 Wytopiony ze 艣wie偶utkiej s艂oninki, z majerankiem i delikatnym posmakiem jab艂ka i cebulki. W艂a艣nie taki swojski smalec podawany jest ze 艣wie偶ym chlebem przed daniem g艂贸wnym w regionalnych restauracjach 馃榾

 

聽Sk艂adniki:

  • 0,5 kg s艂oninki lub 艣wie偶ego boczku
  • gar艣膰 majeranku
  • jab艂ko
  • cebula

 

Wykonanie:

艢wie偶y boczek lub s艂onin臋 pokroi膰 w drobn膮 kostk臋, wrzuci膰 do garnka i topi膰 na bardzo ma艂ym ogniu. W tym czasie kilkakrotnie delikatnie przemiesza膰, aby skwarki r贸wno si臋 wytopi艂y. W trakcie topienia doda膰 umyte, suche jab艂ko i obran膮 ca艂膮 cebul臋. Pod koniec topienia smalcu usun膮膰 jab艂ko i cebul臋. Do miseczki, do kt贸rej przelejemy smalec wsypa膰 gar艣膰 majeranku. Wla膰 smalec ze skwarkami lub bez, jak kto woli. Ja daj臋 do smalcu cz臋艣膰 skwarek, a pozosta艂e wk艂adam do s艂oiczka, b臋d膮 dodatkiem do bigosu, zup, itp. Smalec pozostawi膰 do st臋偶enia, najlepiej na noc.

 

艢wie偶y chlebek posmarowany smalcem ze skwareczkami i majerankiem, z delikatnym posmakiem jab艂ka i cebuli, leciutko posolony, mniam 馃檪

Smalec wyszed艂 pyszny 馃榾

 

Nie zapomnijmy pr贸cz ziarenek, powiesi膰 kawa艂ka s艂oninki dla ptaszk贸w! 馃榾